BLOG – Meet and Greet Femke van @thethingswelike – NoraNook Stel je vraag!

Meet and Greet Femke van @thethingswelike

About

Naam: Femke The things we like mini interview

Aantal kids: 2
Leeftijd kids: 5 jaar en 3 jaar
Naam kids: Tijmen en Jonas
Instagram:@thethingswelike

Ik had Femke van @thethingswelike benaderd nadat zij een post over diversiteit in speelgoed had gepubliceerd (dit sprak mij onwijs aan, en vind ik extreem belangrijk). Als je op de Instagram pagina van Femke kijkt, wordt je meteen vrolijk! Prachtige foto’s, kleurrijk en uitnodigend! Ze is dol op kleur, duurzaamheid, reizen, fotografie en open ended play. Ik zag meteen een match!  Ik wilde graag meer over haar te weten komen, dus ik besloot om haar wat vragen te stellen. Lees haar leuke antwoorden hieronder!

Ps op deze modder keuken ben ik nou jaloers!!! Dit zou ik ook zo graag willen hebben.

Heeft kinderen krijgen jou veranderd? En zo ja? Hoe?

Ja toch wel. Het moederschap heeft me gevoeliger gemaakt. Er komen automatisch meer zorgen bij maar ook een overweldigend gevoel van liefde.

Soms word ik letterlijk overspoeld als ik naar die koppies kijk. Het heeft me nog bewuster gemaakt in mijn keuzes, die zijn meer weloverwogen en duurzamer. Ik ben me echt gaan verdiepen in groener leven omdat ik dat een belangrijk punt vind dat ik onze jongens heel graag wil meegeven. Wees zuinig op de wereld, we hebben er maar één.

Wat vind jij belangrijk in speelgoed?

Ik vind speelgoed dat de fantasie prikkelt erg belangrijk. Het daagt uit om verder te kijken, te zoeken. We hadden ooit zo’n racebaan waarbij je op een knopje moest drukken om twee auto’s te laten rijden. Het ding produceerde een hoop herrie en het enige wat je kon doen was op het knopje drukken en kijken. Nou, daar waren wij – en de jongens trouwen ook – snel klaar mee. We hebben het ding ‘laten verdwijnen’ en er is ook nooit meer naar gevraagd. Dat zegt genoeg toch?

Ben jij een fan van een bepaalde stroming? Zoals open ended play, waldorf, montessori? En zo ja waarom?

Ik ben erg fan van Open Einde speelgoed omdat de speelmogelijkheden eindeloos zijn. Het is prachtig om te zien wat ze allemaal bedenken. Grapat is mijn favoriete merk. Alles wat zijn maken zit zo goed in elkaar en er zit zoveel liefde in. Dat zie je. Loose parts zorgen ervoor dat je een hele eigen wereld kunt creëren en je fantasie de vrije loop kunt laten gaan. Ik vind het zo mooi om te zien hoe dat ontstaat. Soms help ik ze op weg door een invitation to play te maken. Door alles neer te zetten op een bepaalde manier begint het spel daarna vanzelf. We gebruiken de loose parts ook veel in de seizoenstafel en om spelletjes te doen. Sorteren bijvoorbeeld, iets waar kinderen al heel jong mee beginnen en wat heel lang een ontzettende leuke bezigheid blijft. Op kleur, maat of vorm.

Waarom vind jij duurzaam speelgoed belangrijk?

Omdat ik graag bedachtzaam koop en het liefst items heb die lang mee gaan, of het nou om speelgoed of iets anders gaat. Mochten de jongens er niet meer mee spelen kan het doorgegeven worden en wordt er ergens anders een tweede, derde of vierde rondje mee gespeeld. Dat is toch mooi? Daarbij is het meeste duurzame speelgoed dat we hebben van hout en werkelijk prachtig!

Welke positieve invloeden heeft reizen op ouderschap?

Voordat de kinderen er waren heb ik al veel van de wereld gezien. Dat reizen is niet gestopt toen we kinderen kregen, gelukkig maar! Het heeft ons wel doen vertragen, in positieve zin. Als we op reis gaan, gaan we zonder verwachtingen. Door op een laag tempo te reizen en niet alles te hoeven zien en afvinken wordt het gewoon relaxter en gaan je veel meer waarderen wat je wél ziet. Ook zien we dat we sneller contact hebben met locals, kinderen zorgen voor verbinding.

Reizen met kleine kinderen zorgt er trouwens ook voor dat je oog hebt voor kleine dingen. Zo mooi hoe verwonderd ze kunnen zijn over onbekende planten of beestjes. Een uitgebreide studie zorgt ervoor dat wij ze ook zien, waar we er normaal gesproken waarschijnlijk geen oog voor hadden gehad.

En hoe beïnvloed reizen jullie kids?The things we like mini interview

Het verbreed hun horizon en zorgt voor een open blik. Ze komen in contact met andere culturen, eten en gebruiken. Het is zo mooi om te zien hoe ze contact maken zonder te praten. In Indonesië bezochten we het weeshuis waar de opa van mijn man is opgegroeid. We hadden allemaal nieuwsgierige kinderen om ons heen. Onze jongens waren welgeteld 10 seconden verlegen om vervolgens met ze te gaan voetballen. Ze groeien letterlijk als persoon en na zo’n reis of vakantie vind ik ze letterlijk ineens zo groot en wijs!

Wat is de beste tip die je ouders kunt geven als je gaat reizen met kids?

Ga! Maak die reis! Vaak hoor ik ‘ja we willen ook heel graag naar Indonesië maar wachten nog even tot Pietje ouder is want dan kunnen we meer’. Echt, iedere fase heeft zijn voordelen. Zelfs de slaapjes tussendoor zijn prima op te lossen. Of je slaapt gewoon met je kind mee – hoera Siësta, het is ten slotte vakantie – of Pietje slaapt terwijl je lekker aan het lunchen bent of een museumbezoek doet terwijl hij in de draagzak zit. Denk in mogelijkheden in plaats van in obstakels.

Jij hebt een prachtig stuk geschreven over diversiteit in het spel en opvoeding? Kun je hier iets meer over vertellen? Waarom is dit zo belangrijk en heb jij tips voor ouders?

Het viel me vaker op dat er nog steeds relatief weinig diversiteit te zien is in speelgoed. Ik vind het belangrijk dat onze kinderen weten en zien dat iedereen er mag zijn, of het nou gaat om kleur, vorm of wat dan ook. Je mag zijn wie je bent. Er zijn gelukkig steeds meer prentenboeken te vinden waarin dit beeld normaal is. Het boek Samen Hier van Oliver Jeffers is een prachtig voorbeeld daarvan. In mijn blog over diversiteit in spel en opvoeding kun je nog meer tips lezen.

Welk product van ons staat nog op jou wishlist?

Het playdough setje Meadow of Bees. En ik ben geïntrigeerd door Stapelstein omdat er volgens mij veel mee mogelijk is. De houten items van Skandico vind ik ook prachtig.

Lieve Femke, hartelijk dank voor je leuke en inspirerende antwoorden!  Wil je meer over Femke weten? Of een prachtige foto laten maken van jou of jouw gezin? Bekijk dan zeker @storytellingbyfemkedam Volg haar op @thethingswelike

Liefs Anouk