Herfst bucketlist: 21 dingen om (binnen) te doen met kinderen  – NoraNook Stel je vraag!

Herfst bucketlist: 21 dingen om (binnen) te doen met kinderen 

Herfst bucketlist: 21 dingen om (binnen) te doen met kinderen 

Het is donkerder, minder lekker weer en het is straks ook nog herfstvakantie. Grote kans dus dat je meer tijd (binnen) doorbrengt met je kind(eren). Wat is nu leuk om te doen met kinderen in de herfst? Voor wie wat inspiratie kan gebruiken maakte ik een herfst bucketlist met 21 ideeën om (binnen) te doen tijdens dit heerlijke seizoen. Deze activiteiten laten je kind de herfst ontdekken op verschillende manieren. Learn through play!

 1. Verzamel in ieder geval kastanjes, eikels en blaadjes. Ze horen bij de herfst (educatief) en zijn niet alleen leuk om mee te knutselen, het is ook een goed excuus om even lekker op ‘speurtocht’ te gaan buiten. En je kunt er een herfsttafel mee maken natuurlijk. Dat zijn zo al drie activiteiten!
 1. Maak een raamtekening met krijtstift. Zeker met gekleurde krijtstiften is dit een magisch spel voor je kind (ik bedoel, zomaar op de ramen kleuren!). Je kunt ook een sjabloon voor een raamtekening zoeken en deze laten overtrekken.
 1. Logeer een nachtje bij je kind. Dit deden wij tijdens de lockdown voor het eerst en de kleuter vond het magisch. We legden een extra matras neer en hielden een filmavondje op haar kamer inclusief snacken op bed. Heel cosy!
 1. Geen zin in een herfsttafel? Laat je kind een herfsttafereel maken met klei of gebruik een houten bak en magisch zand. Gebruik hierbij kastanjes, hazelnoten, walnoten of eikels en laat de fantasie van je kind de vrije loop gaan.
 1. Maak kleine pompoenen van zelfhardende klei. De pompoenen kan je kind gebruiken voor sensory play.
 1. Knutsel een herfstkroon met bladeren en doe een fotoshoot met je kind. 
 1. Happy stones kun je ook prima maken in de herfst. Ook leuk: kastanjes kleuren.
 2. Met kastanjes kun je eindeloos veel knutselen. Het welbekende spinnenweb is er een van, maar wat dacht je van een bloemetje, dinosaurus of een stylish krans? In dit blog geeft Lady Lemonade maar liefst 35 tips.
 1. Bezoek een pompoenboerderij. Even googlen waar er een bij jou in de buurt is.
 1. Maak een herfstwandeling en geef je kind een camera. Het is erg leuk om te zien wat voor foto’s er dan gemaakt worden.
 1. Lees een boek over de herfst. 
Woodland Puzzel Blad
Magic Fizzy Powder Candy

12. Samen pepernoten bakken natuurlijk!

 1. Organiseer een <naam van je kind>-dag. Op deze dag mag je kind kiezen wat jullie gaan doen en wat jullie eten. Onze vijfjarige vind dit geweldig! Alleen al omdat de dag haar naam heeft en we dat natuurlijk flink benadrukken: ‘het is <naam>-dag vandaag!’. Je kunt dit zo hysterisch maken als je wilt. Wij doen ook wel eens een naamdag waarbij we gewoon groenten eten, dus het hoeft niet alleen maar snoep for breakfast te zijn.
 2. Leg een puzzel samen.
 3. Doe samen proefjes. In dit blog staan 25 eenvoudige proefjes voor kinderen. Bij deze Fizzy Play hoef je alleen water te doen en dan gaat het goedje borrelen. Super makkelijk voor jou als ouder (geen voorbereiding) en heel tof voor kinderen om mee te experimenteren. Onze kleuter vond het geweldig.
 4. Versier de gevonden herfstschatten eens met wiebelogen. De oogjes toveren bijvoorbeeld blaadjes direct om in leuke beestjes, die zomaar onderdeel kunnen worden van een volgend fantasiespel.
 5. Even een frisse neus halen! Heeft je kind weinig animo, verpak het dan spannender. ‘We gaan een speurtocht doen’, bijvoorbeeld. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, in de gratis set herfst printables zit al een leuke zoektocht.
 6. Maak een taart voor de vogels. Op de website van Natuurmonumenten lees je hoe je dat kunt doen. 
 7. Verzamel blaadjes en maak de herfst kijkdoos met de sjablonen uit het gratis herfst pakket. Hier kun je zien hoe wij te werk zijn gegaan en hoe onze kijkdoos eruit zag. Deze activiteit is op zo veel manieren een succes: naar buiten om herfstschatten te verzamelen, het knippen en kleuren is een leerzame oefening en het indelen van de kijkdoos laat je kind nadenken over ruimte en het seizoen.
 1. Regent het (weer)? Ga eens op onderzoek uit hoeveel regen er valt. Zet verschillende bakjes op veschillende plekken neer en meet regelmatig.
 2. IVN organiseert de #2uurnatuur challenge in oktober. Met allerlei opdrachten wordt je gestimuleerd om twee uur per week in de natuur door te brengen. Resultaat daarvan is onder andere een positief effect op de gezondheid. Welke activiteiten er bij jou in de buurt georganiseerd worden lees je hier.

 

Welke activiteiten zet jij op het programma dit seizoen? Deel je foto’s via #seasonbucketlist!

Liefs Anniek en Anouk