Meet and Greet Elke moeder van Finn en Liv – NoraNook Stel je vraag!

Meet and Greet Elke moeder van Finn en Liv

About

Naam: Elke  blank
Aantal kids: 2
Leeftijd kids: 3 jaar en 6 maanden
Naam kids: Finn & Liv
Instagram: @mamavanmij

Kennen jullie Elke of @mamavanmij al? Als je op de Instagram pagina van Elke kijkt, straalt de liefde voor haar kinderen ervan af! Prachtige foto’s, inspirerende en eerlijke post over moederschap! Ze neemt je mee om elke maand een beetje ecologischer te leven, deelt tegelijkertijd de uitdagingen die zij tegenkomt als moeder. Waarbij ze liefdevol en puur haar reis hierin beschrijft, zonder anderen te veroordelen. Via Instagram leerde ik Elke kennen, en wat ben ik hier blij om!! We klikte meteen, helemaal omdat zij mij inspireert en uitdaagt op het creatieve vlak.  Ik wilde graag meer over haar te weten komen, dus ik besloot om haar wat vragen te stellen. Lees haar leuke antwoorden hieronder!

Meet and Greet

 

Hoeveel kinderen heb jij?

Ik heb twee lieve kindjes. Een zoontje van 3 jaar waar mijn avontuur als bewuste mama mee begon (hobbelig) en een dochtertje van 6 maanden die het geluk heeft dat mama ondertussen al veel meer dingen weet.

Heeft kinderen krijgen jou veranderd? En zo ja? Hoe?

Oh jeetje waar moet ik beginnen.
Kinderen krijgen zorgt uiteraard voor verandering omdat je een geheel nieuwe rol erbij krijgt: moeder.
Maar mijn kinderen hebben me ook enorm veel over mezelf geleerd.
Doordat ik een op een bewuste manier wil moederen kwam ik mezelf enorm veel tegen.
Bewust ouderschap is helemaal niet zo gemakkelijk als je op een “strenge maar rechtvaardige” manier werd opgevoed.
Hoe meer ik te weten kwam over bewust ouderschap en hoe ik bepaalde lange termijn doelen voor mijn kinderen kan halen, hoe meer trauma’s en open wondes ik bij mezelf tegen kwam.
Dus ik ben (nog steeds) heel veel bezig met mijn innerlijke kind te helen en mezelf een beetje her op te voeden zodat ik het voorbeeld kan zijn voor mijn kinderen dat ik wil zijn.
((klein voorbeeldje: kinderen observeren ons en doen ons na. We willen allemaal zelfzekere kinderen die sterk in hun schoenen staan… Maar als we zelf onzeker zijn en over ons heen laten lopen… je snapt het wel -> pract what you preach))

Wat vind jij belangrijk in speelgoed?Meet and Greet mamavanmij Elke Linten

Speelgoed moet tot de verbeelding spreken. De kindjes hun zenuwen prikkelen, maar niet overprikkelen. Ik vind het een extra pluspunt als speelgoed ook duurzaam is en van natuurlijke materialen gemaakt word.
Veel mensen kiezen voor kleurrijk en lawaaierig speelgoed omdat ze hun kinderen willen stimuleren en omdat hun verteld werd dat dit soort speelgoed uitstekend is voor je kind/baby zijn ontwikkeling. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze hiermee hun kindje niet zelfstandig en vanuit hun verbeelding leren spelen.
Eigenlijk heeft zulk speelgoed bijna hetzelfde effect als schermen: ze worden beziggehouden.
Hierdoor kan het voorkomen dat babys narmate ze ouder worden niet goed zelfstandig kunnen spelen. Ze zijn speelgoed gewoon dat hun enorm triggerd en hun bezighoud.
Daarom word bij ons thuis dit soort speelgoed zo veel mogelijk vermeden en kiezen we bewust voor simpel speelgoed waarmee ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan.

Wat zou jij andere ouders aanraden om te kopen?

De topfavoriet hier is eerlijk waar het kinetisch zand. Ja, no nonsence: het is vaak wel wat opruimwerk. Maar op een moment dat ik even met iets bezig ben en mijn peuter voor een paar uur wil bezighouden vind ik dit een veel fijner alternatief dan de ipad in zijn handen schuiven.
Dat poetsen achteraf neem ik er dan graag bij .

Ben jij een fan van een bepaalde stroming? Zoals open ended play, waldorf, montessori? En zo ja waarom?

ALL OF THEM! hahaha, ik heb geen bijzondere favoriet. We onderzoeken alles door elkaar en doen ons eigen ding.

Waarom vind jij duurzaam speelgoed belangrijk?

We kunnen niet blijven consumeren op de manier dat we nu doen. (And we know it!). Dus ik denk dat het belangrijk is dat we onze kinderen leren om duurzaam met onze planeet om te gaan. Voor mij begint dat al in de speelhoek. Wij hebben de intentie om onze kindjes te leren over wat plastiek doet met onze mooie aarde. Het voelt dan niet goed om hier een grote speelhoek te hebben vol plastiek speelgoed. En duurzaam speelgoed brengt ons ook wat dichter bij de natuur. In veel houten speelgoed zie je de nerven nog, het voelt fijn en prikkelt onze zintuigen. Ook dat vind ik heel belangrijk voor de ontwikkeling van mijn kids. 

Elke maand neem jij een stap om naar een iets ecologischer leven te gaan..hoe doe jij dat? Heb je tips voor andere ouders.

Wij focussen ons nu voornamelijk op de keuken en de badkamer en proberen iedere maand kleine dingen uit. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– douchetijd inkorten (minder waterverbruik)
– water van de douche opvangen en aan de planten geven of gebruiken om de wc mee door te spelen
– materialen zoals tandenborstels, wattenstaafjes, wattenschijfjes, … vervangen door een ecologisch alternatief.
– producten zoals douchegel, deo, poetsproduct etc vervangen door een ecologisch alternatief.
Veel kleine dingen maken echt verschil denk ik. Maar het is moeilijk om in 1 keer ALLES te veranderen. (chapeau voor de die hard’s die dit wel kunnen!)
Dus wij zoeken iedere maand iets uit dat beter kan en veranderen ons leven in hele kleine, maar zeer effectieve stappen.
Mijn tip is dus om realistische doelen te stellen die je als gezin de tijd geeft om aan nieuwe dingen te wennen.Meet and Greet mamavanmij Elke Linten

Wat betekend mild ouderschap? En waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Mild ouderschap, attachment parenting, bewust ouderschap, natuurlijk ouderschap en noem maar op zijn in mijn ogen allemaal termen om 1 breed geheel te benoemen. Ouderschap. Zorgen voor onze kindjes vanuit liefde en niet vanuit machtsposities. Er van uit gaande dat wij niet meer zijn dan hun, maar er juist zijn om hun te begeleiden in hun leerprocessen. Wij kozen hiervoor omdat dit goed voelt en omdat we ervan overtuigd zijn dat onze kindjes met deze visie in alle ruimte kunnen opgroeien tot de persoontjes die ze willen zijn. 
 

Jullie hebben gekozen om thuisscholing te starten, wat is hier de reden van? En gebruik je dan bepaalde spullen die wij ook in onze winkel hebben? Zo ja welke en waarom?

Hé hé, eerlijk gezegd zijn wij van die wappies die onze kindjes niet willen laten testen op Corona en al zeker geen vaccin willen geven. (Ik bespaar je wel even de hele uitleg). Allesinds is deze pandemie de reden geweest dat we even kritisch gingen kijken naar het onderwijssysteem. En zagen we veel dingen waar we onze bedenkingen bij hebben. Hierdoor kozen we voor thuisonderwijs waar we onze kindjes hun natuurlijke leerproces willen ondersteunen en stimuleren, maar zeker niet willen forceren. Want kinderen willen van nature graag zoveel bijleren! En het is zonde dat ze op school vaak energie moeten steken in dingen die hun niet interesseren terwijl ze die energie net zo goed hadden kunnen gebruiken om dieper in te gaan op hun 5interesses. Dus ik laat thuis thema’s aan bod komen waar Finn in geïnteresseerd is. Zo bestelde ik bij jullie de insecten toob omdat Finn de laatste tijd met veel interesse naar spinnen, lieveheersbeestjes en miertjes kijkt. Op die interesse pik ik verder in door hem via sensoryplay met de insecten toob te laten spelen. En vervolgens gaan we het insecten boek van jullie bestellen om weer die interesse verder uit te werken. Ik ben van plan om nog heel veel van jullie producten te gebruiken om bepaalde thema’s te behandelen: de oceaan, bloemen, het heelal, … Ik denk dat bijna alles van jullie website als speel en leer materiaal gebruikt kan worden!
Meet and Greet mamavanmij Elke Linten

Welk product van ons staat nog op jou wishlist?

uhm, alles? 😀
– bijen klei setje: thema de bij
– houten sensory tool: sensory Play
– briljante bloemen boek: thema bloemen
– sea Life sensory box: thema oceaan
– mini zonnebloem setje: thema bloemen
– houten nummers: leren tellen
– het zindelijke zee boek: thema oceaan
–  … en nog veel meer!

Lieve Elke, hartelijk dank voor je leuke en inspirerende antwoorden! Ik ben je heel erg dankbaar voor het maken van deze prachtige beelden van onze insecten en alle andere prachtige beelden. Ik wil je ook danken dat jij mij inspireert, en ik hoop nog veel leuke projecten samen te doen. Wil je meer over Elke weten? Volg haar op @mamavanmij

Liefs Anouk