Open ended play? Wat??? – Spelen zonder grenzen – NoraNook Stel je vraag!

Open ended play? Wat???

Open ended toys

Wat betekent open ended play?

Open ended play is een spelvorm waarbij vooraf geen doel vooropgesteld wordt. Dit maakt dat het kind zijn creativiteit en fantasie de vrije loop kan laten. Interessant, maar vooral ook duurzaam!

Bij open ended play heeft het speelgoed geen specifiek doel. Er gelden dus geen spelregels en het speelgoed is niet bestemd voor één doel. Kinderen zullen het speelgoed bij ieder speelmoment een eigen, nieuwe invulling geven. Hierdoor zal het speelgoed niet snel of zelfs nooit vervelen.

Open ended speelgoed is dus het tegenovergestelde van een puzzel bijvoorbeeld. Bij puzzelen is er maar één mogelijk doel. Namelijk, het beeld volledig in elkaar puzzelen. En de puzzelstukjes passen slechts op één manier in elkaar.

Door te kiezen voor open ended speelgoed zal je kind op een meer ontspannen manier spelen. Er zijn immers geen regels, wat maakt dat het resultaat niet goed of fout kan zijn.

Voordelen van open ended play

Deze spelvorm zorgt ervoor dat kinderen zelf op ontdekking gaan. Ze gaan zelf bepalen hoe ze het speelgoed gebruiken, en niet hoe wij het hen hebben voorgekauwd.

Door hen minimalistisch speelgoed aan te bieden, dat overigens gemaakt wordt van natuurlijke materialen stimuleren we de creativiteit. We laten onze kinderen zelf experimenteren en zelf kiezen wat ze mooi of leuk vinden. Of waar ze vandaag zin in hebben. Want dat kan anders zijn dan morgen.

Voordelen

🌿Creativiteit stimuleren

🌿Experimenteel

🌿Geen regels

🌿Veelzijdig

🌿Eigen fantasie en verbeelding

Houten speelbak
Open einde speelgoed

Welk speelgoed kan ik hiervoor gebruiken?

Heel eerlijk? Eigenlijk best veel! Als het maar puur en minimalistisch is.

De Troncoletes: zijn houten stukken of figuren die in verschillende kleuren zijn geverfd, zodat de fantasie van je kindje ze kan transformeren in wat ze willen in elk spelmoment: een persoon? Een kabouter? Alles is mogelijk in de wereld van “Troncoletes”! Elke Troncolete wordt geleverd met een beker van dezelfde kleur, ideaal om te helpen bij logisch-wiskundig denken door middel van classificatie, ordening, groepering, associatie, enz. Het is een ongestructureerd speelmateriaal dat kan worden gecombineerd met vele andere materialen zoals huizen, blokken, verschillende stukken hout, etc. om fantastische verhalen en kleine werelden te bouwen. Ze zijn handgemaakt met hout van verschillende takken.

Dieren: Must-have!! Elk dier ziet er zo realistisch uit. Zelfs hun voetafdrukken zijn anders in speeldeeg! Mijn beide kinderen zijn zo dol op hun speelgoeddieren en spelen er elke dag mee. We hebben ze ook gebruikt om aardrijkskunde te leren, zoals met onze  wereldkaart, het buitengewone beesten boek en printables.

Regenboog stapeltoren: Stapelen, glijbanen maken, dieren huisjes maken. Noem maar op! Niets is the gek.

Papoose is een mooi voorbeeld van zulk speelgoed. De dino’s kunnen spelen in de jungle (tuin), of ze zitten midden in een herft decor. Ze kunnen ook heerlijk gezellig kletsen tijdens een kopjes thee met elkaar 😉

Kolekto is ook echt een toppertje. Of jou kleintje nou met de dieren speelt of met de prachtige silhouet puzzel, eindeloos en tijdloze speelplezier gegarandeerd!

Bekijk hier ons hele open ended play categorie

Bekijk ook onze intagram pagina eens, jou support wordt heel erg gewardeerd!