Sensory play? Wat???? – Sensorisch spelen – NoraNook Stel je vraag!

Sensory play? Wat????

Sensory puzzel schildpad

Sensory Play? Wat???

Vanaf de geboorte tot de vroege kinderjaren gebruiken kinderen hun zintuigen om de wereld om hen heen te ontdekken en te begrijpen. Dit gebeurd door dingen aan te raken, te proeven, te ruiken, te zien, te bewegen en te horen. Kinderen leren het beste en onthouden de meeste informatie wanneer ze hun zintuigen gebruiken. 

Een voorbeeld hiervan: (ruiken)de geur van Jasmijn doet mij denken aan een heerlijke vakantie in Kroatië. Wanneer ik die geur ruik, dan denk ik meteen terug aan die heerlijke vakantie. (horen) Of wanneer ik het liedje van Hakuna Matata hoor dan, denk ik meteen terug aan een geweldig grappig moment met mijn zusje terwijl wij samen dat liedje na aan het doen waren in de badkamer!

Onze 7 zintuigen:

Horen – de ontvangst van geluid, via mechanica in ons binnenoor.

Zicht – prikkels die waar worden genomen door onze ogen, die onze hersenen vervolgens interpreteren in visuele beelden.

Smaak – de stimulatie die ontstaat wanneer onze smaakreceptoren reageren op chemicaliën in onze mond.

Geur – de stimulatie van chemische receptoren in de neus.

Beweging en houdingszin: Zonder dat je kijkt weet je precies hoe je beweegt en in welke positie onze lichaamsdelen zich bevinden en bewegen.

Tast: Je voelt via je huid bijvoorbeeld of iets, koud, zacht, ruw, warm, een bepaalde druk geeft of pijnlijk is.

Balans: Ons evenwichtsorgaan, naast het binnenoor geeft informatie over (snelheid van) beweging, in welke stand ons hoofd zich bevindt en of we dreigen te vallen. Het lichaam voelt zich het beste in balans wanneer het hoofd rechtop is en de ogen horizontaal staan.

Wat betekent Sensory Play?

Sensory play (sensorisch spelen) omvat elke activiteit die de zintuigen van jonge kinderen stimuleert: aanraking, reuk, smaak, beweging, evenwicht, zicht en gehoor. Zintuiglijke activiteiten vergemakkelijken verkenning en moedigen kinderen op natuurlijke wijze aan om wetenschappelijke processen te gebruiken terwijl ze spelen, creëren, onderzoeken en verkennen. De sensorische activiteiten stellen kinderen in staat om hun drempels voor verschillende sensorische informatie te verfijnen, waardoor hun hersenen sterkere verbindingen tot stand kunnen brengen om sensorische informatie te verwerken en erop te reageren. Zintuiglijk spel helpt letterlijk vorm te geven aan wat kinderen moeten geloven als positief en veilig in de hersenen. Uiteindelijk vormgeven aan de keuzes die kinderen maken en het beïnvloeden van gedrag.

Voordelen van Sensory play

Kinderen de mogelijkheid bieden om actief hun zintuigen te gebruiken terwijl ze hun wereld verkennen door middel van Sensory Play (sensorisch spel) is cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. Dit leidt tot het vermogen van een kind om complexere leertaken uit te voeren en ondersteunt de cognitieve groei, taalontwikkeling, grove motoriek, sociale interactie en probleemoplossende vaardigheden. Tevens leren ze ook om even alleen te spelen, of juist samen en dingen te delen. 

Onderzoek toont aan dat sensorisch spel zenuwverbindingen opbouwt in de hersenbanen, wat ertoe leidt dat het kind meer complexe leertaken kan uitvoeren. Zintuiglijk spel ondersteunt taalontwikkeling, cognitieve groei, fijne en grove motoriek, probleemoplossende vaardigheden en sociale interactie. Dit soort spel helpt bij het ontwikkelen en verbeteren van het geheugen. Zintuiglijk spel is ook geweldig om een ​​angstig of gefrustreerd kind te kalmeren. 

Nature Play Box
Houten speelbak

Welk speelgoed kan ik hiervoor gebruiken?

Heel eerlijk? Eigenlijk heel veel! Ik ben hier persoonlijk heel erg dol op. Er zullen dan ook steeds meer producten bijkomen. Dit zijn de Sensory Play, Top 7 producten in onze webshop!

🌿 Kinetisch zand: Het eerste kinetisch zand dat inspireert tot beweging.  Kinetisch zand biedt je een magische en verbluffende ervaring, een moment van ontspanning voor jong en oud. Als je dit magische zand eenmaal gevoeld hebt, is het heel moeilijk om er vanaf te blijven! Plakt alleen aan zichzelf (dus lekker makkelijk met opruimen en geen stress dat je huis een zandbak wordt). Heerlijk voor kinderen die sensorisch zijn ingesteld en het fijn vinden met hun handen bezig te zijn. Spelen met zand is over het algemeen goed voor creatief spelen en de fijne motoriek van kinderen. Je geeft je kids gewoon wat kinetisch zand en laat ze lekker hun gang gaan, heerlijk voor open-ended play. Als je het zand combineert met een sensory tray en bijvoorbeeld wat bakjes en schepjes of leuke insecten heb je gegarandeerd, uren speel plezier

🌿 Gekleurde rijst/ kikkererwtenSpeelrijst/kikkererwten is een uitstekende basis voor zintuiglijk spel. Door de rijst in een bakje met een paar kopjes en lepels te doen, zal je kindje urenlang gieten en scheppen. De rijst voelt koel aan en klinkt heerlijk als het in kopjes wordt gegoten. Het voelt geweldig wanneer het over je handen wordt gegoten en tussen je vingers wordt gewreven en daarom is het een geweldige kalmerende activiteit voor jonge kinderen.

🌿 Sensory Puzzels: Kennen jullie ze al? De Sensory Puzzels? Het is erg leuk om op te zetten en het kan op zoveel verschillende manieren worden gespeeld, afhankelijk van je stemming of thema.

🌿 Sensory Mandala’s: Ons Bloemen Sensory Bord maakt deel uit van onze Lente thema’s en is perfect om te leren en te spelen. Vul ze met rijst, kikkererwten, linzen, havermout of leg papier over ons bord om een ​​tekening van onze bloem te maken.  Eigenlijk werkt het net zoals een Mandala! Kinderen concentreren zich maar ontspannen tegelijkertijd!

🌿 Natuurlijke kleiHet klei setje is een geweldig tactiel hulpmiddel voor het ontwikkelen van fijne motoriek, oog-armcoördinatie en verbeeldingskracht. Activiteiten zoals deze zullen kinderen helpen zich te concentreren en te ontspannen. De klei voelt zacht en aangenaam aan. Maar misschien is het grappigste dat je na het spelen de klei (evenals de roller en de stempels) kunt composteren (regenwormen zijn er dol op) en de glazen potten kunt recyclen.

🌿 Nature Play Box: Voel al de verschillende teksturen in onze Nature Play Bo. Deze box bestaat uit 20 vakjes gevuld met materialen die kinderen uitnodigen tot spelen, maken en ontdekken. De Nature Play Box laat kinderen vrij in hun keuze, stelt hun eigen keuze centraal en stimuleert creativiteit. Daarmee creëert de Nature Play Box een aantrekkelijke en uitnodigende omgeving. Alle materialen die je vind in de box zijn 100% hergebruikt, tweedehands, of reststromen van bedrijven. Altijd een verrassing.

🌿 Houten sensory speelbak: Een mooie houten speelbak met de hand gemaakt van duurzaam hout. Deze sensory bak is vanwege het formaat goed geschikt om te vullen met verschillende sensory play materialen zoals rijst, zand, zaden, bladeren, schelpen, cornflakes, pasta en bijvoorbeeld linzen. Deze speellbak heeft een diepgaand effect op het spel – het stimuleert meer focus en stelt kinderen in staat terug te keren naar een activiteit die anders misschien zou worden opgeruimd, waardoor ze eigenaarschap en veiligheid krijgen. Oude kinderen zullen het leuk vinden om hun vinger door zand te halen om markeringen te maken en lettervorming te oefenen. Kinderen vinden het fantastisch om in deze bak een eigen wereld te creëren door het toevoegen van blokken, diertjes (van hout of vilt), kleine poppetjes  samen met sensory tool sets is het echt fantastisch!

Bekijk hier ons hele Sensory Play assortiment

Bekijk ook onze intagram pagina eens, jou support wordt heel erg gewaardeerd!